Delen

Delen

Rentemarge

Over de rentemarge van een bank wordt veel gezegd en geschreven. Maar wat is eigenlijk de rentemarge. De rentemarge van een bank is het verschil tussen wat een bank geeft aan de klant voor het spaartegoed en vraagt voor een lening. Net zoals een handelaar die iets koopt voor 100 en verkoopt voor 200. De bank communiceert haaar rentemarge in het jaarverslag en dat is voor ABN in Q1 van 2015 148 basispunten. Dit is echter de netto-marge na alle kosten en belastingen. De bruto-marge is de marge die daadwerkelijk door de klant wordt betaald. U betaalt immers ook voor de kantoren, personeel, marketingcampagnes etc. De bruto-marge wordt nergens vermeldt. Traditioneel is de retail bank meer winstgevend dan andere takken. De income /cost ratio bedraagt bij ABN 50. Dit betekent dat van elke euro die erin komt er 50% aan kosten er weer uitgaat. De  bruto rente marge zou in dat geval ongeveer 300 basispunten zijn.

Vereniging eigen huis doet ook onderzoek naar de rentemarge en publiceert die op de website. Dit is echter een overwinst barometer. De extra winst die bancaire instelling zouden maken bovenop de reguliere winst. U kunt hier kijken wat deze overwinst momenteel is. Ook deze interpretatie is niet sluitend.

Hoe het ook zij. Het feit alleen dat er niet openlijk over wordt gecommuniceerd zal een reden hebben. Het voordeel van de rentemarge naar de eigen familie toehalen is evident. Een rentemarge van 3% gemiddeld is wat ons betreft een goed uitgangspunt.

Copyright © 2021 Financiële Planning Specialist

Development & CMS: Digicompleet by Segestia