Delen

Delen

Familiehypotheek

Wat is een familiehypotheek? Wat zijn de voor- en nadelen? En waar moet u op letten bij het afsluiten van een familiehypotheek? Wij leggen het uit.

Wat houdt een familiehypotheek in?

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om een hypotheek tussen de familie. U kunt het zien als een lening in familieverband. Waar u normaal gesproken een lening afsluit bij een bank of hypotheekverstrekker om een woning te kunnen kopen, leent u in dit geval rechtstreeks bij uw familie. U wilt bijvoorbeeld een woning kopen, maar hebt niet voldoende geld. Uw ouders hebben extra geld beschikbaar en willen dat aan u uitlenen. Door het bedrag aan u uit te lenen kunt u een woning kopen.

Vermogensadvies

Wanneer is een familiehypotheek interessant?

Een familiehypotheek is met name interessant wanneer ouders veel geld in hun bezit hebben. Het is niet alleen een oplossing wanneer het kind de hypotheek niet rond kan krijgen, maar het kan ook ingezet worden als belegging. Ouders kiezen er soms bewust voor om een groot bedrag uit te lenen aan hun kinderen.

Wat zijn de voordelen?

De familiehypotheek maakt het mogelijk om een huis te kunnen financieren in familieverband in plaats van bij een bank of hypotheekverstrekker. In dat geval kan uw familie u het volledige bedrag of een deel van het bedrag lenen. Op deze manier is er sprake van rentevoordeel. Ouders ontvangen 0% rente op de spaarrekening en kinderen betalen 2% rente aan de bank. Die rentemarge komt op deze manier ten goede aan de familie.

Wat zijn de nadelen?

Over het afsluiten van een familiehypotheek moet altijd goed nagedacht worden. Belangrijk is dat de familieverhoudingen goed blijven. Zeker wanneer er meer kinderen in de familie zijn, is het belangrijk dat er openheid is van zaken en dat afspraken goed worden vastgelegd. Wanneer er onderling geen openheid is of niet iedereen stemt er mee in, dan kan het vervelende familieruzies tot gevolg hebben.

Een familiehypotheek afsluiten?

Overweegt u om een familiehypotheek af te sluiten? Financiële Planning Specialist adviseert en helpt u hierbij. Wij kijken samen met u of een familiehypotheek mogelijk is. We bespreken welke voorwaarden er zijn en maken de benodigde berekeningen om de meest optimale rente te bepalen. De Financiële Planning Specialist stelt de overeenkomst op en zorgt dat alles goed vastgelegd is. Heeft u vragen of wilt u advies of begeleiding bij het afsluiten van de familiehypotheek? Vraag nu een eerste gratis adviesgesprek aan via +31 6 4171 7904 of mail naar jaap@fpsadvies.nl.

Copyright © 2021 Financiële Planning Specialist

Development & CMS: Digicompleet by Segestia