Delen

Delen

Lage hypotheekrente, oversluiten of niet?

Door fpsadvies 11 februari 2021

De hypotheekrente is historisch laag te noemen: 30 jaar vast 1,48% en 20 jaar vast 1,16%.
Is dit nu een goed moment om de hypotheek over te sluiten? Dat hangt ervan af.

Ten eerste is er de boeterente (de oversluitboete voor het oversluiten van een hypotheek of het openbreken van een renteperiode). Deze kunt u opvragen bij uw huidige hypotheekverstrekker. Dit bedrag kan hoog uitvallen, maar de boeterente is ook aftrekbaar in het jaar van oversluiten. De komende jaren wordt de aftrek minder. In 2021 is deze nog 43% voor het belastbaar inkomen boven de €68.507 en zal daarna verder dalen naar 37,05%. In 2021 betaalt de fiscus dus voor 43% mee aan de boeterente.

De bijkomende kosten zullen ongeveer € 5.000 bedragen en zijn deels aftrekbaar en deels niet. Meestal kun u deze kosten meefinancieren. De rente hierover is niet aftrekbaar, maar omdat de rente laag is zal dat minder problematisch zijn. Bovendien zal de hypotheekrenteaftrek de komende jaren verder worden versoberd.

Aflossingsvrije hypotheek
Bij de meeste geldverstrekkers kunt u 50% (van de marktwaarde van de woning) aflosvrij financieren. De rest zal dan annuïtair (gelijke maandlasten) of lineair (dalende maandlasten) moeten worden afgelost. Veel mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Een dergelijke hypotheek heeft een looptijd van 30 jaar, dus als de hypotheek in 2000 is afgesloten dan loopt de hypotheek in 2030 af. Door nu over te sluiten begint er een nieuwe periode van 30 jaar. De hypotheek loopt dan pas in 2051 af. Dat creëert wellicht de nodige rust. Bovendien kunt u nu veel meer aflosvrij lenen doordat de woningen in waarde zijn gestegen.

Lening eigen BV
Als u nu de lening voor de eigen woning bij de eigen BV hebt ondergebracht werkt het ook heel goed. U financiert de lening dan bij een bank en het geld stroomt de BV weer binnen. Dat geld kunt u weer aanwenden voor bijvoorbeeld een lening of schenking naar de kinderen als dat wenselijk/mogelijk is.

Advies
De rente is dusdanig laag dat oversluiten al snel voordelig is. Zeker bij een rentevaste periode van 20 of 30 jaar. Bovendien kunt u rust voor uzelf creëren door nu de komende jaren zekerheid te hebben over de hypotheeklast.

Copyright © 2021 Financiële Planning Specialist

Development & CMS: Digicompleet by Segestia