Delen

Delen

Beweeglijkheid en onzekerheden bij beleggen in 2018 en 2019

Door J Franken 17 december 2018

Dit weekend  is het kwartaalprapport van het BIS gepubliceerd en toegelicht. Hierin worden de huidige markten genanlyseerd en de voornaamste conclusie is dat de recente beweegelijkheid en dalingen er 1 van meerdere zal zijn. Er zijn een aantal redenen die het BIS hiervoor aanwijst.

Ten eerste wordt de situatie met extreem lage rentes en hoge schuldenbergen genoemd. Met name de afbouw van dit geheel zal zijn effect hebben op de markten en de beweeglijkheid en schokken vergroten. De rente in de VS is inmiddels bijna invers en dat duidt (historicht gezien) op een recessie.

Ten tweede wordt de handelonrust en politieke spannningen genoemd. Trump die zich als een olifant door de poseleinkast begeeft, de fluctuaties van de chinese munt, de brexit en het Italiaanse begrotingstekort. Bovendien gaat de ECB in navolging van de FED het renteprogramma afbouwen. Hierdoor zijn er wereldwijd dalingen te zien geweest. Ook zijn de spreads op de meer risicovolle leningen gestegen. Het risico op wanbetalingen van de BBB-leningen is gestegen. De categroie is dit jaar groter geworden dan voor het nivo van de crisis. Afwaardering van de leningen en de geringe liquiditeit zal tot grotere schokgolven kunnen leiden.

Hoe kun je hier als belegger mee omgaan. Zo weinig als mogelijk in obligaties beleggen (beleg liever in familieleningen) en het aandelendeel afbouwen is ons advies. Je weet nooit  wat het effect gaat zijn op de markten, maar als het geld binnenkort beschikbaar moet zijn, dan is een groter aandeel cash het meest raadzaam. Met deze cash kun je in bijvoorbeeld 36 maand gefaseerd weer instappen. Vermogensadvies is maatwerk, neem voor vragen of een advies contact op met Jaap Franken, 06-41717904.

Copyright © 2020 Financiële Planning Specialist

Development & CMS: Digicompleet by Segestia